انتشار: ۱۶:۱۵ - ۰۹ خرداد ۱۳۹۵
مسئول پایگاه میراث فرهنگی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی درباه بافت مرکزی شهر مشهد گفت، در گذشته جریان زندگی مردم، براساس جریان زیارت بود.
 به گزارش تابناک فرهنگی- منطقه خراسان، «وفا ثابتی» در جلسه هم‌اندیشی وضعیت بافت پیرامون حرم مطهر رضوی و نیز آثار فرهنگی، هویتی و مذهبی که در محل پژوهشکده نوین شهر معنوی ثامن برگزار شد، ضمن بیان این مطلب اظهار کرد: این به معنای آن است که زائر و مجاور در تعامل با یکدیگر به صورت مستمر و مداوم فعالیت منطقی داشتند.

وی ادامه داد: اما در سال‌های اخیر این تعادل و توازن از بین رفت و در واقع طرحی که ارائه شد و قریب به دو دهه از طراحی و اجرای ‌آن می‌گذرد، نتیجه عدم توازن و تعادل در تمام سطوح زندگی، فضای کالبدی و نیز مسائلی مربوط به شرایط اجتماعی و زندگی در آن محدوده است.

ثابتی خاطرنشان کرد: عدم تعادل به حدی بود که حضور زائر در این بافت بالا رفت و حضور مجاور و ساکنین این محل را به مخاطره انداخت؛ این طراحی به گونه‌ای پیش رفت که ساکنین مجبور به ترک و مهاجرت از این منطقه شده و زائرین- جمعیتی که ساکن نبوده جایگزین افراد بومی شدند، این موضوع سبب شد که امنیت عمومی این منطقه کاهش پیدا کند؛ چرا که حس تعلق به این مکان از بین رفت و کسی بابت مکانی که در آن رفت و آمد داشت هیچ مسئولیتی و وابستگی نداشت.

مسئول پایگاه میراث فرهنگی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی تصریح کرد: اگر طبق مصوباتی که شورای عالی شهرسازی که آن را تکلیف و آن‌ها را طبق سه مصوبه مهم و تاثیرگذار به استان ابلاغ کرده‌است، ملاک قرار داده شود بسیاری از مشکلات به وجود آمده در این خصوص حل خواهد شد.

وی افزود: در این رابطه مشاوری که در حال بازبینی این طرح است، اقدامی که در پیش می‌گیرد، تهیه یک طرح راهبردی و هدایت موزون توسعه است که با این نوع هدایت موزون قصد دارد این منطقه به تعامل و تعادل گذشته برگردد.

«ثابتی» با بیان اینکه در حال حاضر بخش اعظمی از این بافت تاریخی را از دست داده‌ایم عنوان کرد: اگر بخواهیم به شرایط و فضای کالبدی گذشته اتکا کنیم و قصد داشته باشیم که تعاملاتی که در گذشته وجود داشته دوباره تقویت شود، می‌توانیم به نوعی به بازآفرینی دست یابیم که می‌تواند کمک شایان توجهی برای مرتفع کردن این مشکلات کند.

مسئول پایگاه میراث فرهنگی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به اینکه 10 مجموعه تاریخی در مجموعه آستان قدس رضوی وجود دارد گفت: 40 عدد از این آثار در بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی قرار دارد که از این تعداد، 10 اثر با وجود اینکه در فهرست آثار ثبتی است، تخریب و نیز 30 اثر در پیرامون حرم مطهر عموما به صورت تک بنا در بافت پراکنده شده‌ است.

وی در ارتباط با عدم پیگیری سازمان میراث فرهنگی برای ثبت و مرمت آثار تاریخی بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی خاطرنشان کرد: در سال 94 بدترین سال مالی تجربه شد و در واقعا اعتبار این مجموعه چه از نظر ملی و چه استانی صفر بود؛ بنابراین طبیعتا حفاظت و مرمت آثار را نیز با مشکل روبرو کرد.

ثابتی با بیان اینکه نمی‌توان به این مسئله اکتفا کرد که تنها اعتبارات دولتی راهگشای این موضوع است، اظهار کرد: اعتباری که سازمان میراث فرهنگی دارد با توجه به آمار بالای آثار تاریخی در کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد که در این بین، نقش سازمان میراث فرهنگی طبق اساسنامه دارای نقشی حاکمیتی و نظارتی است و نه صرفا اینکه امکان مرمت آثار تاریخی را فراهم نماید.

مسئول پایگاه میراث فرهنگی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی با تاکید بر اینکه بایستی سازو کارهای لازم به‌گونه‌ای فراهم شود که بخش خصوصی نیز به این موضوع ورود پیدا کند اظهار کرد: همچنین قوانینی وجود دارد که شورای شهر را موظف می‌کند که در این زمینه باید هزینه نماید و در واقع بخشی از درآمد شهرداری که بخشی از آن حاصل عوارضی است که مردم پرداخت می‌کنند، است، با تصویب شورای شهر برای حفاظت، مرمت و احیای بافت تاریخی هزینه شود.

وی درباره مستندسازی آثار تاریخی بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی نیز گفت: یکی از قراردادها برای مستندسازی بافت تاریخی مشهد به اتمام رسیده و فاز دوم که وارد جزئیات دقیق‌تر می‌شود نیز در حال تدوین و رو به اتمام است. /ایسنا
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: