انتشار: ۱۸:۲۲ - ۱۲ شهريور ۱۳۹۴
جایزه بزرگ پرنس کلاوس امسال به عکاس ایرانی “نیوشا توکلیان” اختصاص داده شد.


نیوشا توکلیان، متولد ۱۳۶۱ در تهران، خبرنگار و عکاس ایرانی، برنده جایزه پرنس کلاوس در هلند شد. بنیاد پرنس کلاوس در بیانیه‌ای اعلام کرده است که این جایزه در روز دوم دسامبر در برنامه‌ای با حضور خانواده سلطنتی هلند به وی اهدا خواهد شد. در این بیانیه همچنین آمده که آثار نیوشا توکلیان، نگرش‌های از پیش تعیین شده نسبت به مسایل را چالش کشیده و الهام بخش بسیاری از هنرمندان جوان در خاورمیانه بوده است.

از سال ۲۰۰۲ عکسهای وی در نشریات معتبر بین‌المللی مثل تایم، نیویورک تایمز، اشترن، فیگارو و برخی دیگر از نشریات آمریکایی و اروپایی به چاپ رسیده است. او عکاس خودآموخته‌ای است که عکاسی حرفه‌ای را در سن ۱۶ سالگی در نشریه زن آغاز کرد و در نشریات دیگر ادامه داد. توکلیان تا کنون در کشورهای عراق، لبنان، سوریه، عربستان و پاکستان به عکاسی پرداخته است.

توکلیان ساکن تهران و همسر خبرنگار هلندی توماس اردبرینک است که به خاطر ساخت مجموعه چهار قسمتی مرد ما در تهران در بین ایرانیان ( به ویژه ساکن هلند) شخصی شناخته شده است. توماس خبرنگار Nos و Volkskrant هلند و نیویورک تایمز آمریکاست.

http://fa.soroush.nl/wp-content/uploads/2015/01/tomas1.jpg

این جایزه همه ساله به افراد اثرگذاری که در حوزه معرفی فرهنگ کشورشان تلاش می کنند اهدا میشود و در مراسم امسال (اوایل دسامبر) جایزه برگزیده  به نیوشا توکلیان اعطا خواهد شد. علاوه بر این زن ایرانی ده هنرمند برگزیده دیگر نیز مبلغ ۲۵ هزار یورو به عنوان جایزه دریافت خواهند کرد.

او همچنین برنده جایزه Magic of Persia Contemporary Art Prize و از اعضای گروه بین المللی EVE Photographers است که از زنان عکاس تشکیل شده است، می باشد.

لازم به ذکر است نیوشا توکلیان جایزه ۵۰ هزار یورویی بنیاد ˝فتوژورنالیسم کارمینیک˝ را  بعد از دریافت، برای این بنیاد پس فرستاد و بالطبع برگزاری نمایشگاه مجموعه عکس‌هایش توسط این بنیاد هنری فرانسوی و همچنین چاپ کتاب این مجموعه لغو شد. سوژه اصلی این عکس‌ها جوانان ایرانی و زندگی روزمره آن‌ها است. آدم‌های معمولی که شاید به ظاهر جذابیت خاصی برای دوربین نداشته باشند اما به گمان او اگر کمی دقیق‌تر نگاه کنید، زندگیشان پر از داستان است. کارمینیک تاکید کرد که نام این مجموعه باید به «نسل سوخته» تغییر پیدا کند. عنوانی که به گمان نیوشا توکلیان سرشار از قضاوت بود و به هیچ وجه با نگاه او، به‌عنوان‌خالق‌اثر، همخوانی و سنخیت نداشته‌است. در نهایت پس از دو بار سفر به فرانسه در سه ماه و چندین جلسه گفتگو برای رسیدن به یک نقطه مشترک، نیوشا توکلیان به این نتیجه می‌رسد که راه دیگری ندارد جز آنکه جایزه ۵۰ هزار یورویی، نمایشگاه و کتاب را فراموش کند. چراکه چاپ کتاب مجموعه عکس‌هایش با چنین عنوانی برایش غیرقابل تحمل می‌بود.
وی توضیح می‌دهد که چگونه رئیس این بنیاد با اصرار بر تغییر در شرح‌ها، نام، و گزینش عکس‌های این مجموعه، قصد داشته آن را، برخلاف نگرش و خواست توکلیان، در جهت کلیشه‌های متعارف در مورد ایران هدایت کند. رییس بنیاد کارمنیک می‌خواسته که نیوشا نام پروژه‌اش را «نسل گمشده»، «نسل از دست رفته» یا  «نسل سوخته» بگذارد.

دیگر برندگان جایزه پرنس کلاوس در سال ۲۰۱۵ هنرمندانی از عراق، زیمباوه، نیجریه، سوریه، کامرون، آرژانتین چین، قزاقستان، آلبانی و مصر هستند.

عکس‌های نیوشا توکلیان از نوامبر ۲۰۱۵ تا مارس ۲۰۱۶ در گالری پرنس کلاوس در آمستردام برای علاقه‌مندان به نمایش درمی‌آید.

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: