انتشار: ۱۶:۵۲ - ۰۲ تير ۱۳۹۷
برخی از کارشناسان حوزه آسیب های اجتماعی در همایشی به این مناسبت، تاکید کردند: وضعیت کنونی در فضای مجازی و بویژه عملکرد صداوسیما به گونه ای است که سبب انزوا، کاهش تعامل مخاطبان و نوعی خشونت ناشی از نابرابری اجتماعی شده است.
«عباس عبدی» در سومین همایش ملی آسیب های اجتماعی ایران در دانشکده علوم اجتماعی تهران با بیان اینکه رسانه نقش رگ برای نظام اورگانیک را دارد، افزود: محتوا و غذایی مناسب باید از طریق این رگ به همه سلول های آن نظام برسد.
وی ادامه داد: اگر این محتوا و غذا دچار ایراد باشد بخشی از سلول های نظام دچار عدم کارکرد می شود.
عبدی با تشریح کارکرد رسانه افزود: اطلاع رسانی، سرگرمی و اجتماعی کردن از وظایف رسانه هاست که تقریبا در ایران به دلیل انحصاری بودن آنها در هر سه کارکرد دچار اختلال است.
این فعال سیاسی با بیان اینکه رادیو، تلویزیون و مطبوعات شاید تا حدی در کارکرد رسانه فعال باشند، اضافه کرد: البته نقص هایی نیز وجود دارد؛ یکی از آنها همین اجازه ورود ندادن به کارشناس خارجی در برنامه دیشب رسانه ملی بود.
وی با بیان اینکه رسانه ها در اطلاع رسانی و اجتماعی شدن نقص اساسی دارند، افزود: جامعه ما در سازوکار رسانه به عنوان نهاد مدرن درست عمل نکرده است و ما همچنان از نقش سنتی رسانه بهره می گیریم.
عبدی با بیان اینکه ما در واکنش با بسیاری از پدیده های نوظهور همچون خودرو و دیگر پدیده ها با نداشتن زیرساخت مواجه بودیم، گفت: در ورود اینترنت به ایران و گسترش فضای شبکه های اجتماعی نیز با تاخیر و نبودن زیرساخت به صوررت جدی مواجه بودیم.
این کارشناس حوزه رسانه اضافه کرد: نبود زیرساخت و مرجعیت تولید خبر، منجر به تولید خبر اشتباه و نادرست می شود؛ همچنین امروزه در کشور شاهدیم که 30 میلیون نفر در مورد موضوع های مختلف اظهارنظر می کنند که البته در کشورهای دیگر این موضوع اصلا اتفاق نمی افتد.
عبدی با تاکید بر اینکه رسانه ها هیچ کدام از مولفه های استاندارد اجتماعی کردن را ندارند، ادامه داد: آنچه امروز شاهدیم، بخش ها و محتوای غیرکارکردی بیشتر از محتوای مفید در جامعه منتشر می شود که این سبب بروز دوگانگی اجتماعی در کشور است.
این پژوهشگر، تنها راه حل برون رفت رادیو و تلویزیون و مطبوعات را آزاد و مستقل عمل کردن آنها اعلام کرد و گفت: اگر این اتفاق بیفتد تلویزیون خودمان مرجع اصلی نیازهای مردم می شود اما تا وقتی که این شکاف گسترده بین مردم و رسانه ها برطرف نشود وضع از این بدتر خواهد شد.
به گزارش ایرنا، سومین همایش ملی آسیب‌های اجتماعی به همت انجمن جامعه شناسی ایران و مرکز مطالعات و تحقیقات دانشگاه تهران و با همکاری نهادها و سازمان های متولی در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.

** اوقات فراغت جوانان رسانه ای و خانگی شده است
استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران در نشست تخصصی با بیان اینکه بخش زیادی از اوقات فراغت جوانان، رسانه ای و خانگی شده است، افزود: پژوهش ها نشان می دهد، درصد قابل توجهی از دانشجویان و جوانان برای سرگرمی و گذراندن اوقات فراغت، به رسانه ها و فضای مجازی مراجعه می کنند.
یونس نوربخش اضافه کرد: اوقات فراغت به عنوان بخش مهمی از سبک زندگی، از بسیاری جهات، تحت تاثیر فناوری های ارتباطی، تعاملی و مجازی به ویژه اینترنت و تلفن همراه است.
وی اضافه کرد: برای فهم بهتر این مساله، 2 فرآیند «رسانه ای و خانگی شدن»، توصیف کننده گذران بخش عمده ای از اوقات فراغت جوانان در جوامع مدرن است.
این استاد جامعه شناسی ادامه داد: رسانه های نوین اجتماعی که با هدف ایجاد شبکه های اجتماعی و تعامل افراد وارد دنیای معاصر شده اند، استفاده های گوناگونی می شوند؛ برخی از این رسانه ها، نه تنها به ایجاد روابط اجتماعی کمک نمی کنند، بلکه کاهش تعامل و انزوای بیشتر در جامعه را در پی دارند.
وی یادآورشد: این رسانه ها در جامعه ما بیشتر با هدف سرگرمی و کسب اطلاعات استفاده می شوند اما در جوامع دیگر، تشکیل شبکه های اجتماعی در اولویت اهداف است.
نوربخش افزود: رسانه های نوین اجتماعی برای برخی افراد در ایران، یک نوع ارتباط سرگرم کننده را ایجاد می کنند که در دنیای واقعی انکار شده اند؛ بنابراین این رسانه ها می توانند پناهی برای کسانی باشند که در دنیای واقعی تنها هستند و به این وسیله هیجانات روحی و روانی خود را ارضا می کنند.

** 50 درصد مردم با فیلترشکن از تلگرام استفاده می کنند
رئیس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) نیز در این نشست گفت: براساس آمار و داده ها، 50 درصد از مردم ایران با فیلترشکن وارد تلگرام می شوند و 17 درصد نیز اعلام کرده اند، از پیام رسان سروش استفاده می کنند.
محمد آقاسی افزود: عده ای، فضای مجازی موجود را ناشی از جهانی سازی فرهنگ دانسته و معتقدند، آسیب های جوامع دیگر به ویژه سبک زندگی آمریکایی، دامن جامعه ایران، بخصوص جوانان و دانشجویان را گرفته است.
وی ادامه داد: برخی نیز معتقدند، رسانه های گروهی و مجازی فقط به بازنشر همان آسیب های موجود در جامعه و یا تسریع در اطلاع رسانی پیرامون آن می پردازند؛ بنابراین رسانه ها به خودی خود توانایی گسترش آسیب اجتماعی را ندارند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه 2 رشته «فضای مجازی توسعه وب» و «علوم رایانه» جزء 10 رشته پر درآمد جهان محسوب می شود، اضافه کرد: براساس آمار، از هر 10 ایرانی، 6 نفر عضو شبکه های اجتماعی هستند.
وی توضیح داد: پیش از فیلتر تلگرام، 60 درصد از کاربران آن مدعی بودند، در صورت فیلتر شدن این شبکه مجازی، از فیلترشکن استفاده خواهند کرد.
رئیس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران با بیان اینکه 72.9 درصد مردم مخالف فیلترینگ تلگرامند، اضافه کرد: براساس آمار، با فیلترشدن تلگرام، بر تعداد کاربران اینستاگرام و واتساپ در ایران افزوده شده است.

** مخاطبان حذف شده رسانه ملی مستعد ورود خشونت هستند
یک پژوهشگر حوزه ارتباطات نیز در این همایش گفت: احساس نابرابری اجتماعی در میان حذف شدگان رسانه ملی، منجر به بروز خشونت می شود.
سبحان یحیایی با تاکید بر اینکه صداوسیما یک رسانه عام و عمومی است که باید یک نقش ملی را ایفا کند، افزود: این رسانه نباید بخشی از مخاطبان را به دلایل خاص حذف کند؛ چیزی که امروز شاهد آن هستیم.
وی با بیان اینکه برخی از اقلیت های قومی، قبیله ای، سیاسی و اجتماعی از حذف شدگان رسانه ملی هستند، ادامه داد: این مساله به ایجاد فاصله و بروز خشونت در میان افراد منجر می شود.
یحیایی اضافه کرد: این احساس نابرابری می تواند در گروه هایی از جامعه، منجر به بروز نوعی بی تفاوتی و بی اعتباری رسانه ملی شود؛ مساله ای که انتخاب و مصرف رسانه های رقیب و کاهش نقش مرجعیت رسانه ملی را در پی دارد.
این پژوهشگر حوزه ارتباطات گفت: این وضعیت در شرایط بحران می تواند برای جامعه یک گسست اجتماعی و یک آسیب جدی تلقی شود.

منبع: ایرنا
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: