انتشار: ۱۹:۰۰ - ۱۹ خرداد ۱۳۹۵
دوسالانه پوستر ورشو به‌عنوان یک رویداد هنری مهم در عرصه گرافیک، میزبان دو هنرمند ایرانی خواهد بود.

دو هنرمند ایرانی در دوسالانه پوستر ورشو شرکت می‌کنند

دوسالانه پوستر ورشو به‌عنوان یک رویداد هنری مهم در عرصه گرافیک، میزبان دو هنرمند ایرانی خواهد بود.

به گزارش تابناک فرهنگی ،به نقل از ایسنا، بنا به دعوت رسمی دوسالانه بين‌المللي پوستر ورشو، ایرج میرزاعلیخانی و لادن رضایی به‌عنوان نمایندگانی از هنر گرافیک ایران، عازم ورشو می‌شوند و در این رویداد مهم هنری که هنرمندان معتبری از سراسر جهان در آن حضور دارند، سخنرانی خواهند کرد.

این دو هنرمند، شنبه ۱۱ ژوئن ۲۰۱۶ (۲۲ خرداد ۱۳۹۵) با موضوع «امكانات بي‌نظير خط فارسي در طراحي گرافيك» در آكادمي هنرهاي زيباي ورشو سخن خواهند گفت.

در همین زمینه، لادن رضایی - طراح گرافیك و مدرس دانشگاه - گفت: «دوسالانه پوستر ورشو متقدم‌ترین و معتبرترین دوسالانه با موضوع پوستر در دنیاست. امسال پنجاهمين سالگرد تأسیس دوسالانه ورشو و بيست‌وپنجمين دوره‌ي آن است و به این مناسبت، دوسالانه ورشو برنامه‌های خاصی را تدارک دیده است. در همین راستا، من و آقای ميرزاعلیخانی ایمیلی از جانب دوسالانه دریافت کردیم و از ما دعوت شد تا در این مراسم حضور پیدا کنیم و سخنرانی داشته باشیم. پس از مشورت و بررسی، موضوعی که من و آقای ميرزاعلیخانی انتخاب کردیم توانایی‌های خط ایرانی در طراحی نشانه بود. وقتی آن را مطرح کردیم بسیار مورد استقبال واقع شد.»

او درباره اهمیت اين دوره از دوسالانه پوستر ورشو اظهار کرد: «امسال روال معمولِ دوسالانه ورشو تفاوت کرده است. پیش از این، هنرمندان گرافیک و طراحان، پوسترها‌ی‌شان را به دبيرخانه دوسالانه ارسال می‌کردند و آثار انتخابی در این دوسالانه به‌نمایش گذاشته می‌شد؛ اما در این دوره، به‌مناسبت پنجاهمین سالگرد تأسیس آن، این رویداد بیشتر جنبه پژوهشی و بحث و گفت‌وگو پیدا کرده است. دوسالانه ورشو، در حقيقت وعده‌گاهی ا‌ست برای طراحان سراسر دنیا که در آنجا گرد هم مي‌آیند و به‌نوعی زمینه‌ای ا‌ست برای ارتباط و اطلاع هنرمندان از دستاوردهای گرافیک در سطح بین‌الملل.»

ایرج میرزاعلیخانی - مدرس دانشگاه و طراح گرافيك - هم در توضیح مضامینی که در دوسالانه پوستر ورشو مطرح خواهد کرد، گفت: «این دوسالانه مهم‌ترین و البته قدیمی‌ترین رویداد دنیا در عرصه پوستر است. به‌واسطه ابزارها و امکانات و برنامه‌های جدید، از جمله پتانسیل دنیای دیجیتال، دو دوره است که رویکردهای این دوسالانه کمی متفاوت از پيش شده است. مثلا امسال به‌مناسبت بیست‌وپنجمین سالگرد این دوسالانه، آثار موشن‌گرافیک و پوسترهایی که به‌منظور به‌كارگيري در اين عرصه انتخاب شده‌اند، فضای جدیدی را ایجاد کرده‌اند كه خود چالشی برای آن دسته از طراحان قدیمی‌ این هنر است که علاقه‌اي به پذيرش مولفه‌ها و ابزارهای نو ندارند؛ اما سخنراني‌ای كه من به اتفاق لادن رضایی ارائه خواهم كرد، بازگوكننده دغدغه ما درباره طراحي نشانه است. از آنجا که خط فارسی، علاوه بر ايرانيان، جذابیت زیادی برای غیرفارسی‌زبان‌ها دارد، این سوژه را برگزيديم و می‌دانستیم که دوسالانه هم از آن استقبال خواهد کرد.»

وی درباره قابلیت‌های نوشتار فارسی، توضیح داد: «واقعیت این است که توانایی‌های خط فارسی بی‌شمار است و نمی‌توان محدوده‌ای برای آن تعریف کرد. مضمون سخنرانی من و خانم رضایي هم در آنجا همین موضوع است، یعنی توانایی بی‌کرانی که خط فارسی دارد. به‌طور مثال، ما حروفی در زبان فارسی داریم که هیچ شباهتی به هم ندارند، اما می‌بینیم که بسيار راحت می‌شود این محدوديت‌ها را كنار زد و مرزها را در هم شکست، بي آن‌ که از دایره خط فارسی خارج شويم. البته ما این نگاه و توجه به خط فارسی را از زمانی که دانشجو بودیم، داشتیم.»

 

او ادامه داد: «به خاطرم هست با دیدن نشانه موزه رضا عباسی، اثر استاد ممیز متوجه شدم که با خط فارسی، چگونه می‌توان نشانه‌اي طراز اول را طراحی کرد. آن زمان، برحسب علاقه‌ای که به نشانه داشتم، شروع به تحقیق کردم و نشانه‌هايي را كه از سال ۱۳۰۵ تا آن روز آفريده شده بود، گرد آوردم. نخستين موردی که با آن مواجه شدم، نشانه‌ای با عنوان «انحصار دخانیات» بود که به‌یقین می‌توانم بگویم همچنان یک شاهکار بي‌بديل است، آن هم در سال ۱۳۰۵ که نه تنها در ایران، که در سراسر جهان، طراحي گرافيك به معناي امروز آن اصلا شناخته‌شده نبود. این نشانه با گذشت سالیان بسیار، هنوز نشانه‌ای گویا و خلاقانه است که کهنگي نپذيرفته است. به‌تدریج دریافتم که می‌توان تعريف نشانه نوشتاري را گسترش داد و این فضا چقدر نامحدود است. ما با كسب دانش و تعمق و تمرین می‌توانیم به فضاهایي چنين بی‌کران در طراحي نشانه فارسی دست پیدا کنیم.»

ميرزاعلیخانی درباره جاذبه‌های گرافیک ایران در سطح بین‌المللی یادآوری کرد: «این مبحث نه‌تنها برای طراحان ایرانی، که برای طراحان و هنرمندان سراسر جهان بسیار مجذوب‌كننده است. انسان‌هاي خارج از مرز و بوم ما، پیش از رنگ و تصویرسازی، به نوشتار در هنر گرافیک ایران توجه می‌کنند. به همین دليل، احساس کردم شاید توانایی‌های خط فارسی در طراحی نشانه هم برا‌ی‌شان جذاب و خيره‌كننده باشد. این، وظیفه ما را سنگین‌تر کرد تا سخنرانی مفصلی در این زمینه تدارك ببينيم و بتوانیم تعریف جامعی از نوشتار فارسی در دوسالانه پوستر ورشو ارائه دهیم.»

بيست‌وپنجمين دوسالانه پوستر ورشو از ۱۰ ژوئن تا ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۶ (۲۱ خرداد تا ۴ مهر ۱۳۹۵) در ورشو، پایتخت لهستان، برپا خواهد شد و استادان و هنرمندانی از سراسر جهان به ارائه آرا و آثارشان در این رویداد معتبر هنری خواهند پرداخت.
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: