انتشار: ۱۷:۵۵ - ۰۹ آذر ۱۳۹۴
نویسنده و پژوهشگرکتاب تاریشا گفت: حضور زنان در نگارکندهای ایذه که از اهمیت، نقش و منزلت زنان در امور اجتماعی و مذهبی در ایران باستان حکایت دارد از امتیازات ویژه عیلامیان است .
به گزارش تابناک فرهنگی به نقل از ایرنا، اردشیر صالح پور افزود: غار معبد تاریشا یکی از غارهای باستانی مربوط به عیلام نو است که سابقه حکاکی نگارکند های آن به 2800سال پیش باز می گردد .
او با اشاره به سابقه باستانی و نشانه های زیست چند هزار ساله اقلیمی دراین منطقه تصریح کرد که 4نگار کند با تصاویر زیبا و جذاب از هانی پادشاه محلی آیاپیر (ایذه) ،شوترو وزیر وی و آمانتا زن هانی در 2نگارکند جداگانه دیده می شود که گویای سکونت و احترام و نیایش خانواده حکمران محلی نسبت به این معبد مقدس است .
وی اظهار کرد: در 2کتیبه دیگر در دل همین غار، نگاره ای با خط میخی به صورت مبسوط درباره احترام به این معبد و خدایان عیلامی حکاکی شده است که همه افراد در آن به حالتی ایستاده و دست برسینه و موقعیت دعا قرار دارند که پاهای آنان نیز به نشانه حرمت برهنه است .
صالح پور با اشاره به ویژگی های جذاب و منحصر به فرد این نگارکند ها به ویژه تصاویر زن و کودکان (دختر و پسر)تأکید کرد که حضور زنان در این مکان نشانگر حرمت ، اهمیت و منزلت زن در ایران باستان است.
نویسنده و پژوهشگرکتاب تاریشا اضافه کرد: در هیچ جای ایران تصاویری با این ویژگی و به این زیبایی به زنان و کودکان پرداخته نشده است و از این حیث این نگارکند ها در نوع خود ممتاز و بی مانند است.
پژوهشگر کتاب تاریشا گفت : با توجه به تعداد زیاد سنگ نگاره ها ، کتیبه ها و نقوش آیینی و مذهبی در ایذه (آیاپیر ) می توان این شهر را به عنوان شهر نگارکندها و شهر موزه نگاره ها معرفی کرد.
مراسم رونمایی کتاب تاریشا اشکفت سلمان ، غار معبد باستان نوعیلامیان نوشته اردشیر صالح پور با حضور نویسنده، مسئولان محلی ،علاقمندان و...با همکاری انجمن ها و نهادهای دوستار میراث فرهنگی در محل موضوع پژوهش (غار معبد باستان تاریشا) در غار اشکفت سلمان در شهر ایذه برگزار شد .
کتاب 'تاریشا'یکی دیگر از مجلد های پژوهشی صالح پور است که پس از (الیما)که مهر ماه امسال در موزه ملی ایران رونمایی شده بود روانه بازار می شود .
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، این اثر پژوهشی با همکاری کمیته ملی موزه های ایران (ایکوم)در یکهزار نسخه و 140صفحه با کاغذ گلاسه و تصاویر تحلیلی و توصیفی از آثار و نگاره ها به چاپ رسیده است.
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: