انتشار: ۱۲:۰۱ - ۱۹ خرداد ۱۳۹۷
«روز قدس فقط روز فلسطین نیست، روز اسلام است»، این جمله شاید تکلیف بسیاری را با مساله‌ای به نام فلسطین روشن کند، زیرا بسیاری بر این باور هستند که روز قدس یک روز ایدئولوژیک است که در آن مطالبات ایدئولوژیک مطرح می‌شود ولی با نگاهی به فضای عمومی این روز تصویری ورای آن چیزی که در گوشه و کنار ذهن ما جا دارد به چشم می‌آید.
روزی که در آن خانواده‌ها با کودک شیرخواره یا پیرزن و پیرمردی با زبان روزه به خیابان می‌آیند تا ظلمی را که سال‌هاست به مردم فلسطین می‌شود فریاد بزنند. تظلم خواهی و ستاندن حق مظلوم از ظالم را می‌توان به عنوان یک نماد جهانی برای این روز برشمرد. روزی که در آن غیرمسلمین نیز وارد صحنه می‌شوند و اعتراض خود به جنایت‌های رژیم جعلی و کودک‌کش صهیونیستی را فریاد می‌زنند. «روز قدس» در آخرین جمعه ماه مبارک رمضان، سال‌هاست که همصدا با حلق مردم مظلوم فلسطین فریاد «مرگ بر اسرائیل» به گوش جهانیان می‌رسد.

شبکه اجتماعی به مثابه کف خیابان

به همین مناسبت نگاهی به برخی رویدادهای دیروز در شبکههای اجتماعی انداختیم و بازتابهای این روز را در واکنشهای کاربران شبکههای اجتماعی با هشتگهایی که تِرِند شدند، بررسی کردیم. روز گذشته از ساعات اولیه راهپیمایی در سراسر کشور، برخی کاربران با انتشار تصاویر حضور مردم در راهپیمایی از نقاط مختلف کشور، از رسانههای رسمی و خبررسانهای مختلف پیشی گرفتند و نقش خبرنگار جبهه مقاومت را برعهده گرفتند و منعکسکننده اتفاقات کف خیابان بودند.

اتحاد زبانها از فارسی تا عبری!

با توجه به اینکه روز قدس یک رویداد در سطح بینالمللی است کاربران شبکههای اجتماعی علاوه بر هشتگ #روز_قدس که به زبان فارسی منتشر میکردند از هشتگهایی به زبانهای عربی و انگلیسی نیز سود بردند تا ابعاد بینالمللی این حرکت بزرگ را نشان دهند، حتی برخی خلاقیت به خرج داده و به زبان «عبری» هشتگهایی نوشته بودند تا عاملان کشتار کودکان در سرزمینهای اشغالی از خروش مردم باخبر باشند.

#اسرائیل_سقطت، #سنصلی_فی_القدس، #یوم_القدس_مسیره_العوده و ... اصلی ترین هشتگهایی بود که روز گذشته در میان هشتگهای عربی استفاده میشد و در میان کاربران ایرانی شبکههای اجتماعی نیز پرکاربردتر بود. برخی با بازی با کلمات و شوخیهای مرسوم در شبکههای اجتماعی سعی در شکستن کلیشههای مطالب منتشر شده داشتند. حتی برخی با مخاطب قرار دادن سران کشورهایی نظیر آمریکا و رژیم صهیونیستی سعی داشتند خلاقیت تازهای در پستهایی که منتشر میکنند به خرج داده باشند.

احمد متوسلیان فرمانده میدان مقاومت

نقل قولهایی از امام خمینی (ره)، آیتا... خامنهای، امام موسی صدر، سیدحسن نصرا... و دیگر رهبران جنبش مقاومت یکی دیگر از راههای انتشار مطالبی با هشتگهایی نظیر EndOfIsrael# بود. در کنار آنها تصاویر گرافیکی نیز مورد توجه کاربران قرار گرفته و دست به دست میشد. تصاویری که به کودککش بودن رژیم جعلی صهیونیستی اشاره دارد زیرا از آنجا که تصویر زبان مشترکی در میان بشر است این بخش بسیار مورد توجه کاربران شبکههای اجتماعی قرار گرفت. در این بین برخی سعی میکردند با انتشار تصاویری از فرماندهان محور مقاومت که برای آرمان قدس شریف مبارزه کرده یا میکنند یادی از آنها را در این روز زنده کنند. همچنین در کنار تصاویر، برخی جملاتی از اهمیت مبارزه برای فلسطین تا آزادی سرزمینهای اشغالی به نقل از آنها در کنار هشتگهایی که مورد اشاره قرار گرفت، منتشر میشد. سردار جاودان یاد احمد متوسلیان یکی از اصلی ترین چهرههایی بود که تصاویرش منتشر میشد. همچنین سردار شهید حسن تهرانی مقدم، شهید عماد مغنیه، سردار حاج قاسم سلیمانی و ... نیز در این بین در میان تصاویر دیده میشدند.

کریس رونالدو آری! سلبریتی ایرانی نه!

یکی از موضوعات پربحث در شبکههای اجتماعی در روز گذشته واکنشهایی بود که از سوی سلبریتیها در ارتباط با این روز اتخاذ میشد. اتفاق جالب در میان مطالب کاربران، بازنشر مواضع چهرههایی نظیر کریستیانو رونالدو بازیکن سال فوتبال جهان در دفاع از ملت مظلوم فلسطین بود. این در حالی بود که کاربران به سکوت سلبریتیهای ایرانی واکنش نشان میدادند و سکوت آنها را تقبیح میکردند. این در حالی است که برخی چهرههای وطنی در قبال یک رفتار غیرانسانی در کشوری اروپایی واکنشهای احساسی نشان میدهند اما در برابر ظلمهای اینچنینی سکوت میکنند.

یکی دیگر از موضوعات پرکاربرد انتشار تصویر پرستار فلسطینی است که هفته گذشته حین امدادرسانی در مناطق اشغالی به دست نیروهای نظامی رژیم صهیونیستی به شهادت رسید. رزان النجار، پرستاری ۲۱ ساله و از نیروهای داوطلب تیم پزشکی بود. نیروهای صهیونیستی زمانی به سمت او شلیک کردند که خانم نجار روپوش سفید پزشکی به تن داشت، دستانش را بالا برده بود و برای نجات یکی از معترضان زخمی به سمت حصارهای مرزی سرزمینهای اشغالی میرفت. از این رو بازنشر تصاویر او با توجه به اینکه خبر شهادت او داغ بود، در میان کاربران بسیار صورت گرفت.

ماجرای «راهپیمایی بازگشت» نیز دیگر موضوع مورد بحث در شبکههای اجتماعی بود و کاربران با هشتگ #یوم_القدس_مسیره_العوده به این مساله اشاره میکردند و موضوعات را با توجه به این راهپیمایی که خشم سران صهیونیست را برانگیخته بود بازتاب میدادند.

صندوقهای کمیته امداد پر شد

با توجه به موجی که طی چند روز گذشته در واکنش به ماجرای صندوقهای صدقات به وجود آمد، در روز قدس شاهد حرکات خودجوش کاربران در حمایت از صندوقهای حمایت از فلسطین بودیم که در پستهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر میشد بازتاب آنها منعکس میشد. اتفاقی که با یک شبهه آغاز شد اما مردم نوعدوست ایران با واکنشی مثبت در حمایت از صندوقهای صدقات و خیرات کمیته امداد، باز هم مانند گذشته مقابل منتقدان خارجنشنین ایستادند.

این در حالی است که طی روزهای اخیر حمایت از مستضعفان از طریق صندوقهای صدقات کمیته امداد امام خمینی(ره) رکورد بی سابقهای را ثبت کرده است. اتفاقی که در روز قدس نیز با حمایت مردم مواجه شد و در شبکههای اجتماعی بازتابهای قابل توجهی داشت.

یکی دیگر از اتفاقاتی که در مطالبی که در شبکههای اجتماعی بازتاب پیدا میکرد بازخوانی مواضع و اتفاقاتی است که طی سالهای اخیر در این روز در ایران شاهد بودیم. بازی با برخی شعارهایی که در سالهای قبل سرداده میشد از جمله آنها است. همچنین استفاده از عباراتی که نماد مبارزه و مقاومت هستند در مطالب مانند: «سنگ»، «دیوار حائل»، «نوار غزه» و ... حال و هوای مطالب را جالب توجه کرده بود.

حسام آبنوس

روزنامهنگار/روزنامه جام جم

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: