انتشار: ۱۲:۴۵ - ۱۱ خرداد ۱۳۹۵
این بار مقامات قضایی تنها به لغو کنسرت بسنده نکردند و اعلام کردند که در صورت اصرار به برگزاری کنسرت، عوامل کنسرت را بازداشت می‌کنند.
این بار مقامات قضایی، تهدید کردند. این بار مقامات قضایی تنها به لغو کنسرت بسنده نکردند و اعلام کردند که در صورت اصرار به برگزاری کنسرت، عوامل کنسرت را بازداشت می‌کنند. این خبر، خودش به تنهایی خبر «هولناکی» است. فرقی هم نمی‌کند که آنکه مورد این تهدید قرار گرفته است؛ جوانی باشد که موسیقی راک کار می‌کند یا موزیسینی سنتی که قرار است، بداهه‌نوازی کند؛ اما وقتی پای استادی کهنه‌‌کارِ موسیقی که تعدادی از بهترین آثار موسیقایی چهار دهه‌ی اخیر را کار کرده و افتخاراتِ بسیاری در عرصه‌ی جهانی برای کشورش کسب کرده، در میان باشد؛ ابعاد ماجرا گسترده‌تر خواهد شد و «هولناکی» ماجرا بیشتر.
 

    * نبردی تن به تن و این هنرمندانِ آسیب دیده       

اما داستان از کجا شروع شد. در ماهِ گذشته، دو کنسرت لغو شد. اولی کنسرت «کیهان کلهر» بود در نیشابور و دیگری کنسرت «شهرام ناظری» باز هم در نیشابور. درست چند روز بعد از آنکه کنسرت «کیهان کلهر» در این شهر لغو شد و در رسانه‌های داخلی و خارجی بازتاب‌های بسیاری داشت؛ «شهرام ناظری» در مراسم بزرگداشتِ «فردوسی» در تالار رودکی، خبر از لغو کنسرتش داد. این هنرمند در این باره اظهار داشت: «ما تمامی مجوزها را از مدت‌ها قبل از تمامی نهادهای قانونی دریافت کرده بودیم و قرار بود روز شنبه – اول خرداد ماه- در ادامه‌ تور کنسرت‌های ناگفته، این برنامه را در نیشابور به اجرا درآوریم که این مسأله امکانپذیر نشد و برنامه را لغو کردند.» او همچنین به این مسأله اشاره کرد که نیشابور تنها شهری از خراسان بزرگ بود که در سال‌های گذشته امکان برگزاری کنسرت در آن وجود داشته و حالا این اتفاق نیز رخ نمی‌دهد: «درهای نیشابور نیز برای برگزاری کنسرت بسته شده است.» او این اتفاقات را موجب ایجاد جریانی دانست که باعث شده، گاه نبردی تن به تن میان هنرمندان و مسوؤلان به وجود آید. البته تاریخ نشان می‌دهد، این هنرمندان هستند که در این جنگِ نابرابر، متحمل خسارات بسیار می‌شوند.
 

    * ارشاد بیانیه داد: ما بی‌تقصیریم

در همان زمان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، دراین باره در سایت رسمی ارشاد خراسان رضوی توضیحاتی داد: «روند صدور مجوزهای اجرای عمومی موسیقی در سطح کشور و به تبع در استان خراسان رضوی متکی به روند قانونی است که بر اساس این روند قانونی شعرها و موسیقی در اجرای عمومی مورد بررسی فنی و محتوایی قرار می‌‌گیرد و سپس مجوزهای لازم صادر می‌شود. مجوز اجرای صحنه ای موسیقی استاد کیهان کلهر بر اساس روندهای قانونی و بعد از تایید مراجع سیاسی و انتظامی شهرستان نیشابور و ارسال نامه های مربوطه بوده است و بر این اساس دارای وجاهت قانونی است و لغو کنسرت مذکور نیز با مکاتبه دادستان محترم شهرستان به اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نیشابور و سایر دستگاهها از جمله نیروی انتظامی صورت پذیرفته است. درخواست اجرای صحنه ای موسیقی استاد شهرام ناظری نیز به این اداره کل رسیده است و مراحل قانونی آن در حال انجام است ولی تاکنون مجوزی برای این اجرا صادر نشده است. ٥-اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی اعلام می دارد همواره جایگاه و موقعیت معنوی و مذهبی استان را در فعالیت های فرهنگی و هنری درک نموده و مدنظر داشته است تا در سایه ی عنایات ولی نعمت خراسان حضرت علی بن موسی الرضا(ع) گامی موثر و قانونمند برای ثبت رویدادهای فاخر هنری بالاخص ارائه و معرفی موسیقی اصیل مقامی، سنتی و ایرانی مخصوصا در شهرستانهایی چون نیشابور که دارای پیشینه بلند فرهنگی می باشد، بردارد و در این راه حساسیت های لازم را در نظر گرفته و از انجام هیچگونه تلاشی دریغ ننموده و نخواهد کرد.»


 

    * دادستانی بیانیه داد: ما دخالت نکردیم

بعد از این بود که دادستانی شهر نیشابور که پیش‌تر گفته شده بود لغو کنسرت‌ها  با نظر آنها بوده است، بیانه‌ای منتشر کرد و هر گونه دخالت در این امر را تکذیب کرد، جنجال ادامه داشت تا اینکه در نهایت  سرپرست وزارت ارشاد خراسان رضوی، اعلام کرد اجازه بلیت فروشی به گروه «ناگفته» داده شده است؛ اما نکته‌ی جالب اینجا بود که آنها خودسرانه  و بدون توافق  با اعضای این گروه، تاریخ دیگری را به غیر از تاریخ از پیپش تعیین شده کنسرت در نظر گرفتند و اعلام کردند که آنها می‌توانند در  چهارم و پنجم  در نیشابور کنسرت برگزار کنند در حالی که روز ششم گروه «ناگفته» در ایلام کنسرت دارد و برگزاری کنسرت در این تاریخ برای آنها مقدور نیست.
 

    * این بار تهدید

«شهرام» و «حافظ» ناظری این روزها تور کنسرت دارند. برنامه‌هایشان در شهرهای مختلف در جریان است؛ یک شهر کمتر و بیشتر هم لابد فرقی برایشان نمی‌کند؛ اما با نگاهی به «نقشه‌ی جغرافیا»، می‌توان مشاهده کرد که خراسان رضوی که یکی از عزیزترین و مقدس‌ترین شهرهای ایران است، در عین حال یکی از بزرگ‌ترین استان‌های کشور هم هست. با چندین میلیون نفر جمعیت؛ پس عدم امکان برگزاری کنسرت در این شهرستان، محروم کردن قشر عظیمی از مردمِ همین سرزمین است. مردمی که باید و می‌توانند این حق را داشته باشند که از آثارِ بزرگان هنرشان بهره بگیرند. به همین خاطر است که «ناظری» هم مثل هر هنرمند دیگری، به برگزاری کنسرت در این شهر اصرار کرد؛ اما این بار همه‌چیز بهت‌آورتر بود. تهیه‌کننده‌ی کنسرت شهرام و حافظ ناظری در نیشابور مدعی شد که در پی تدارک برگزاری کنسرت در نوبتی دیگر، دادستان نیشابور تهدید کرده که در صورت هرگونه اقدامی، با شهرام ناظری برخورد می‌کند. «جواد فرجی» در این باره گفته است: «مجوز کنسرت نیشابور پس از حواشی مختلف در هفته‌های گذشته، بار دیگر برای تاریخ 10 و 11 خردادماه برای اجرا در این شهر اخذ شد و برای تامین امنیت برنامه، جلساتی با فرمانداری و مسئولین انتظامی داشتیم و همکاری خوبی با ما شد و همه چیز درست و خوب پیش رفت. این دوستان به من اعلام کردند که جناب دادستان از مواضع‌ سخت‌شان کوتاه آمده‌اند و ان‌شاءالله این کنسرت برگزار خواهد شد. صبح روز بعد با همراهی رئیس اداره ارشاد نیشابور خدمت جناب دادستان رفتیم و ایشان باز مخالفت خود را به شکل جدی اعلام کرد. من با اشاره به اخذ تمام مجوزهای قانونی و قولی که آقای فرماندار به استاد ناظری برای برگزاری این برنامه داده بودند، تاکید کردم که این برنامه همه‌ی مجوزها را دارد؛ ولی آقای دادستان خیلی واضح تهدید به برخورد با شخص شهرام ناظری در صورت برگزاری کنسرت کرد.»
 

    * برخوردهایی شرم‌آمیز

پس از لغو کنسرت و ممانعت از برگزاری برنامه شهرام ناظری در نوبتی دیگر در شهر نیشابور که به خواست دادستان این شهر صورت گرفته است، هیئت مدیره خانه موسیقی نامه ای به وزارت ارشاد ارسال کرد و درباره‌ی آن نوشت: «علی رغم تاکید مقامات بلند پایه نظام به رعایت قانون و تاکید آقای دکتر روحانی در رعایت حقوق شهروندی و پایبندی به میثاق ملی ملت بزرگ ایران که همانا قانون اساسی و حفظ حقوق انسانی و کرامت شهروندان و همه هموطنان از سوی متولیان و مسئولان مختلف است متاسفانه هر روز شاهد برخوردهای غیرقانونی و تضییع علنی حقوق حقه هموطنان و بویژه هنرمندان شریف این ملک و مملکت هستیم
.

جناب آقای وزیر
 
پس از لغو کنسرت کیهان کلهر در نیشابور که متعاقب آن خانه موسیقی نامه ای سرگشاده به ریاست قوه قضاییه نوشت اخیر با نوعی لج بازی، باز شاهد ممانعت از برگزاری کنسرت شهرام ناظری و فرزندشان(حافظ ناظری) در این شهر فرهنگی هستیم که بسیار مایه تاسف و شرم آور است.

در بخش دیگری از این نامه ضمن اشاره به جایگاه بلند این استاد آواز و خدمات و تاثیرات عمیق و ماندگار ایشان در عرصه فرهنگ و هنر ملی ایران از جمله سرودهای تاثیر گذار و انقلابی این هنرمند متعهد نوشته شده است: شهرام ناظری نزدیک به نیم قرن است که علی رغم همه تنگناها و مضایق موجود بر سر راه فعالیت هنر موسیقی در ایران حضور داشته و در اعتلای این هنر آسمانی کوشیده است و در دهه های اخیر با ارائه آثار ارزشمند و ماندگار که غالبا پیوند های عمیق با ادبیات کهن و جاودان ما دارند توانسته است خدمات بی نظیر و درخشانی در معرفی فرهنگ و هنر ملی ایران به جهانیان داشته باشد و جای بسی تاسف است که به جای استقبال از اجرای برنامه های فاخر ایشان برخی با بی تدبیری و بی قانونی سد راه این استاد برجسته شده اند.

در پایان این نامه  با اشاره به دهها لغو کنسرت در شش ماه اخیر، هیئت مدیره خانه موسیقی یک بار دیگر از وزیرمحترم فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست کرده است تا این وزارتخانه با تمام ظرفیت نسبت به اجرای دقیق قانون و احقاق حقوق شهروندی همه هنرمندان اقدام کند.
لازم به ذکر است، ماه گذشته و در پی لغو کنسرت کیهان کلهر(نوازنده برجسته کمانچه) در شهر نیشابور، خانه موسیقی یک نامه اعتراضی جهت احقاق حقوق هنرمندان و جلوگیری از این رویه غیرقانونی به رییس قوه قضایه ارسال کرده بود
.

    * شهرام ناظری: من می جنگم

« من ایستاده‌ام و تا آخرین لحظه برای ارائه هنرم در وطنم می‌جنگم. پیش‌تر کنسرت ما در شهر شاندیز مشهد کنسل شد و پس از مدت کوتاهی هم خبر کنسل شدن کنسرت ما در شهر نیشابور به گوش رسید. پس از آنکه این خبر رسانه‌ای شد، با فشار افکار عمومی خبر رسید که مجوز برگزاری کنسرت ما در تاریخ دیگری صادر شده است که البته آن تاریخ هم با اعلام دادستانی شهر نیشابور کنسل شد. جای بسی شگفتی دارد که در استان خراسان برای سه بار پیاپی کنسرت ما کنسل می‌شود. هیچ‌یک از مانع‌ها و دست‌اندازهایی که بر سر راه من برای ارائه موسیقی رخ می‌دهد؛ باعث نمی‌شود که من جا خالی کنم.»

اینها را «شهرام ناظری» در کنسرتِ خود در ایلام گفت. این همان روندی است که در این سال‌ها، تمامی هنرمندان انجامش داده‌اند. چه آنهایی که ممنوع‌الکار شده‌اند و چه آنهایی که با هزار ضرب و زور توانسته‌اند در این سال‌ها به فعالیت‌هایشان ادامه دهند. این نبرد نابرابر همچنان ادامه دارد؛ اما هنر از آغاز بشریت تا کنون، هیچ‌گاه از جریان باز نمانده است./موسیقی ما
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: