انتشار: ۱۸:۴۵ - ۰۱ خرداد ۱۳۹۵
بخش بزرگی از میراث کهن ایران زمین و اصفهان در موزه های ناپیدا برای دیده شدن و رخ نمایان کردن انتظار می کشند.
به گزارش سرویس میراث فرهنگی و گردشگری  تابناک فرهنگی ؛ 'ژان لوک مارتینز' رئیس موزه لوور پاریس، ماه گذشته سفری یک روزه به اصفهان داشت و در توصیف این شهر تاریخی گفت: 'هر یک از بناها و آثار تاریخی این شهر، به تنهایی یک موزه است.'
او این توصیف را در حالی بیان کرد که در این سفر کوتاه، از میان هزاران اثر تاریخی اصفهان، تنها از تعدادی انگشت شمار دیدن کرد و از موزه های ناپیدای این شهر که همچنان در انتظار رهایی از حجره های تنگ و تاریک چشم به انتظار یاری مسئولان هستند خبر نداشت.
نه تنها 'ژان لوک مارتینز' بلکه بسیاری از هموطنان خودمان و حتی هم شهری های اصفهانی این مجموعه های غنی، بویژه اشیائی را که توسط مجموعه داران خصوصی نگهداری می شود، ندیده اند.
مجموعه داران بزرگ اشیاء تاریخی در اصفهان فراوانند یکی از این مجموعه داران که 35 سال از عمرش را به جمع آوری 66 مجموعه اشیاء با ارزش و تاریخی گذرانده، امیدوار است که این مجموعه غنی خود را در مکانی مناسب در معرض دید عموم قرار دهد .
دیدن این مجموعه ها آدمی را به عمق تاریخ می برد اما از اینکه این آثار با ارزش در فضایی قرار گرفته است که هر لحظه احتمال نابودی آنها احساس می شود، باعث نوعی نگرانی می شود.
گویی قدرت ما حقیرتر از قدرت موری است که در لا به لای این آثار ارزشمند، آزادانه و مقتدرانه حرکت می کند.
در یکی از این مجموعه ها، قدیمی ترین ساعت ها با بیش از 300 سال قدمت، انواع تلفن و دستگاههای تلگراف، مجموعه اتوهای قدیمی، سکه، دوربین، زنگ زورخانه های صفوی و تسبیح های ساخته شده از سنگ های گرانبها وجود دارد اما بدور از چشم هر بیننده ای درکنج خلوت چهار دیواری گرفتارشده اند .
این آثار در شرایطی گردهم آمده اند که چنانچه توفیق دیدن این آثار دست دهد باید برای حرکت در لا به لای این همه اثر ارزشمند نهایت دقت را داشته باشی زیرا کوچکترین حرکت در این فضای کوچک ممکن است اثری ارزشمند را نابود کند.
رئیس کمیسیون میراث فرهنگی و موزه مجمع گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع ‌دستی استان اصفهان در گفت وگو با ایرنا، ضمن نگرانی از نبود فضایی مناسب برای نگهداری آثار تاریخی ارزشمند، از مسئولان خواست تا در این زمینه چاره اندیشی و برنامه ریزی کنند.
سید احمد عطایی افزود: محلی مناسب برای نگهداری این آثار تاریخی ارزشمند، معضل بزرگی برای موزه داران اصفهان است.
وی، همکاری جمعی بین سازمان میراث فرهنگی، شهرداری، اوقاف و بهره گیری از مشارکت های مردمی را از راهکارهای حل این مشکل و ایجاد موزه برای نگهداری این اشیا عنوان کرد.
او می گوید : هم اکنون در بسیاری ازخانه های اصفهانی می توان ویترینی از اقلام ارزشمند را مشاهده کرد و اگر موزه ای در اصفهان برپا شود می توان این اقلام را به نمایش گذاشت.
وی، به سمپاشی فرش های نفیس در مجموعه های شخصی اشاره کرد وافزود: این فرش ها متعلق به دوره های تاریخی 1320 ، 1304 و... است که بدلیل نداشتن فضای مناسب دچار بید زدگی شده و این برای ما درد بزرگی است.
یک از مجموعه داران اصفهانی که به گفته خودش، از سن هفت سالگی با جمع‌آوری تمبر، کار خود را آغاز کرده است، اکنون بزرگ‌ترین مجموعه موتورسیکلت ایران با تعداد 273 موتورسیکلت از دوره جنگ جهانی دوم تا 35 سال پیش، سه عدد هواپیمای گلایدینگ، 25 دستگاه اتومبیل از سال 1928 تا 35 سال پیش، مجموعه چوب، لوستر، انگشترهای نفیس، دوچرخه، ذره‌بین، سماور، ساعت، چراغ‌های نفتی و فیتیله‌ای، کلاه‌خود، زره، زنجیر و مجموعه قفل و ترازو را در 5 واحد مسکونی در اصفهان حفظ و نگهداری می کند که هر کدام از این مجموعه‌ها می تواند با حمایت مسئولان شهری به یک موزه تخصصی تبدیل شود.
او می گوید' به علت شرایط مناسبی که برای مجموعه داران اصفهانی در تهران بخصوص در برج میلاد و برخی بناهای تاریخی فراهم شده است بیشتر علاقه مندان این بهش به تهران پناه برده اند.
وی تصریح کرد: این در حالیست که اصفهان با تغییرکاربری اماکن تاریخی می تواند به سمت موزه‌داری و اماکن اقامتی برود در غیر این صورت میراث فرهنگی کشورمان در خانه‌های مجموعه‌داران اصفهانی، فقط خاک می‌خورد.
وی ادامه داد: اگر میدان امام علی (ع) را به مجموعه داران اصفهانی بدهند آنها با استفاده از تجارب خود می توانند این اشیاء را در معرض دید مردم بگذارند.
احمدی دیگر مجموعه دار اصفهانی گفت: نگهداری آثار ارزشمند برای ما به یک دغدغه تبدیل شده است زیرا مکان نگهداری این اشیاء از نظر هوا، دما و نگهبانی مناسب نیست .
بیش از 22 هزار جاذبه تاریخی و فرهنگی ارزشمند در استان اصفهان وجود دارد اما این شهر تاریخی، با موزه هایی چون چهل‌ستون، موزه هنرهای تزئینی، مجموعه میدان امام، عالی‌قاپو، منارجنبان و موزه کلیسای وانک به یک موزه بزرگ تبدیل شده است.
از سوی دیگر می توان از ظرفیت خانه های قدیمی بسیار زیبایی که در اصفهان وجود دارد و بسیاری از آن خانه ها مرمت و احیا شده است برای به نمایش گذاشتن اشیاء تاریخی موزه داران بهره برد.
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: