انتشار: ۱۴:۱۳ - ۲۲ مهر ۱۳۹۴
آیین بزرگداشت هنرمند فقید هابیل علی‌اف نوازنده چیره‌دست کمانچه با حضور جمعی از هنرمندان ایران و جمهوری آذربایجان در سالن خلیج فارس فرهنگسرای نیاوران برگزار شد.
فرهنگسرای نیاوران بنیاد آفرینش‌های هنری نیاوران در راستای تکریم و بزرگداشت هنرمندان نام‌آشنا پس از برگزاری ویژه‌برنامه‌هایی مرتبط با شخصیت‌ها برجسته هنری همچون استاد پرویز مشکاتیان، ابراهیم لطفی و ... نخستین آئین بزرگداشت نوازنده فقید و صاحب سبک جمهوری آذربایجان هابیل علی‌اف شامگاه سه‌شنبه 21 مهرماه با حضور علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی ترابی مدیرعامل انجمن موسیقی ایران، حسن ناهید نوازنده، عبدالحسن مختاباد عضو شورای شهر تهران و... برگزار شد.

پخش فیلم هابیل

به گزارش تابناک فرهنگی،در ابتدای برنامه بعد از قرائت آیاتی چند از قرآن کریم و پخش سرود جمهوری اسلامی ایران و بعد از آن سرود ملی آذربایجان، فیلمی از این هنرمند فقید در بخش سه‌گاه از نمایشگر داخل سالن پخش شد.

بعد از انجام مراسم معمول، عباس سجادی مدیرعامل فرهنگسرای نیاوران گفت: امروز همه اینجا جمع شدیم تا یادمان کسی را برگزار کنیم که در ارتقای موسیقی کشور خودش و البته کشور ما نقش زیادی ایفا کرد. علی‌اف فقط یک موسیقی‌دان و نوازنده نبود بلکه شخصیت والای او و طناز بودن او زبانزد خاص و عام بود. او کتابی با نام طنزهای علی‌اف را در 20 هزار نسخه منتشر کرد که استقبال زیادی هم از این کتاب صورت گرفت. یاد و خاطرش گرامی باد.

هابیل علی‌اف در اعتلا و پالایش فرهنگ مردم تلاش می‌کرد

علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دومین سخنران این برنامه درباره مقام والای علی‌اف گفت: پیش از هر چیز به خانواده و اطرافیان این مرحوم تسلیت گفته و برایشان طلب صبر دارم.

مرادخانی ادامه داد: سال 71 اولین دیدار بنده و این مرحوم زمانی که به‌عنوان مدیر مرکز موسیقی مشغول فعالیت بودم انجام شد. در آن زمان برنامه‌ای در سالن رودکی با حضور اساتید بنام موسیقی با حضور ایشان برگزار شد و این هنرمند به همراه محمدرضا و همایون شجریان برنامه‌ای سه نفر را اجرا می‌کردند و دائم علی‌اف به زبان ترکی به همایون می‌گفت دوگاه اجرا کن!

وی افزود: ایشان تنها با یک ساز روی سن می‌رفت و زمانی که اجرا می‌کرد، آن‌قدر مهارت در اجرای او وجود داشت که در تمام مدت سالن غرق در سکوت بود هیچ صدایی شنیده نمی‌شد و همه محو تماشای او بودند. به خاطر دارم یک بار به من گفت: آقای مرادخانی من اگر به مشهد بروم مشهدی می‌شود؟ من هم گفتم بله حتماً. او پاسخ داد: برای من مهم است که در باکو به من هابیل مشهدی بگویند..!

او اضافه کرد: بار دیگر همراه ایشان به استودیویی رفتیم که افتخاری و ذوالفنون مشغول ضبط اثری بودند، علی‌اف بسیار از این کار خوشش آمد و از من درخواست کرد که چند کار اینجا ضبط کند و همین آغاز تولید چند اثر در ایران توسط ایشان بود.

معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از صحبت‌هایش هم اظهار کرد: آرزوی رحمت برای او که در اعتلا و پالایش فرهنگ مردم تلاش کرد دارم و از همه هنرمندان سپاسگزارم که با این گردهمایی‌ها باعث همبستگی بیشتر در جامعه می‌شوند.

شیوه کمانچه نوازی به قبل و بعد علی‌اف تقسیم می‌شود

سجادی بعد از تمام صحبت‌های معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در تاریخ موسیقی آذربایجان شیوه کمانچه نوازی به قبل و بعد علی‌اف تقسیم می‌شود. او در احیا و بازشناسی کمانچه نقش زیادی داشته است.

ایران و آذربایجان نقاط مشترک زیادی دارند

سومین سخنران برنامه خانم زمرد همسر سفیر آذربایجان بود، او درباره این اتفاق گفت: اول از همه به مردم ایران و آذربایجان فوت ایشان را تسلیت می‌گویم و برای خانواده‌شان صبر طلب دارم.

وی افزود: ایران و آذربایجان نقاط مشترک فراوانی دارند که یکی از آن‌ها هابیل علی‌اف است که برای موسیقی زحمات بسیاری کشیده است او کمانچه را دوست داشت و برای جهانی شدن این ساز بسیار زحمت کشید.

بعد از تمام سخنرانی همسر سفیر آذربایجان تک‌نوازی الشن منصور اف، امیر راستبد، خلیل یوسفی، حاجی گلدی اجرا شد.

بعد از تک‌نوازی‌های این هنرمندان موسیقی نواحی فیلمی از علی‌اف با محمدرضا شجریان از نمایشگر داخل سالن پخش شد.

جوایز و لوح تقدیر

پس از نمایش این ویدئو علی امیر علی‌اف نوه زنده‌یاد هابیل علی‌اف به نمایندگی از سوی خانواده علی‌اف لوح‌های تقدیری را به رسم قدردانی و دوستی به علی مرادخانی و محمدرضا شجریان تقدیم کرد و همچنین هدایایی از سوی دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و استاد شجریان توسط معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و آوا مشکاتیان نوه استاد شجریان به خانواده علی‌اف تقدیم شد.

بعد از اهدای جوایز تک‌نوازی جمال محمدی از مازندران، خدادی شکل زهی نسب، اسماعیل حمیداف اجرا شد.

علی‌اف متعلق به ملت ایران بود

علی‌اکبر شکارچی پیش از اجرای خود درباره علی‌اف گفت: علی‌اف متعلق به ملت ایران بود و موسیقی او خویشاوندی بسیار نزدیکی با موسیقی ایرانی داشت. صدای کمانچه او به دل می‌نشست و به همین دلیل وی یکی از معدود نوازندگان کمانچه نواز بود که شهرت جهانی داشت.

شکارچی ادامه داد: بعد از فوت این هنرمند بزرگ برای برگزاری مراسم یادبود او اعلام آمادگی کردم که خوشبختانه جناب آقای مراد خانی معاون هنری و سید عباس سجادی مدیرعامل بنیاد آفرینش‌های هنری نیاوران با پیشنهاد بنده موافقت کردند.

وی افزود: علی‌اف برای بیان اندیشه‌هایش و آنچه در درونش بود نه نیاز به شعر داشت و نه چیز دیگری. در واقع وی به خوبی می‌توانست با استفاده از تکنیک و دقت در ظرافت‌های نوازندگی فضاهای بدیع و نویی را برای شنونده‌اش ایجاد کند و جهانیان را تحت تأثیر خود قرار دهد.

بعد از اجرای علی‌اکبر شکارچی اصغر فردی از دوستان محمدحسین شهریار شاعر معروف روی سن آمد و درباره فقدان او و ویژگی‌های بارز او در نوازندگی صحبت‌هایی را در میان گذاشت.

بعد از پایان سخنرانی فردی، اجرایی ودود مؤذن‌زاده برگزار شد.

در انتهای برنامه هم فیلمی از هابیل که خداحافظی او با کمانچه در تالار وحدت بود از نمایشگر داخل سالن پخش شد.

چهرهایی ازجمله  سیدمجتبی حسینی مشاور وزیر فرهنگ و ارشادی اسلامی، علی ترابی مدیر عامل انجمن موسیقی، حسن ناهید، داریوش طلایی، عبدالحسین مختاباد، حسام الدین سراج، بیژن بیژنی، سینا جهان آبادی، حسن ناهید، آرش کام‌ور، حسین پرنیا، مهدی فلاح ، ساحر حبیبی و نمایندگانی از کشور آذربایجان در این مراسم حضور داشتند.
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر: